Kapcsolat

Üzemeltető:
EnerGép - Energetika, Épületgépszet

Telefon:
+36/30 522-66-43

E-mail:
info(kukac)energep.hu

Kazán fűtővíz beállítás

 

A jól beállított kazánvíz hőmérséklete energia megtakarítást és komfortszint emelkedést eredményezhet.

Egy ideális fűtési rendszerben az összes radiátor mindig pont annyira meleg, amellyel éppen fedezni lehet a pillanatnyi hőveszteséget.

 

Ebből adódóan energetikailag és komfort szempontból mindig a szükséges minimum fűtővíz hőmérséklet a legjobb.

 

Alacsony hőmérsékletű radiátor tulajdonságai:

 

- kisebb a függőleges hőmérsékleti légrétegződés, egyenletesebb a helyiséghőmérséklet.

A meleg levegő a kisebb sűrűségéből adódóan felfelé száll. Minél 
melegebb annál gyorsabban és magasabbra törekszik. A forró radiátor erőteljesen felmelegíti a körülötte lévő levegőt, ami felszállva, a mennyezet alatt rétegződik. Az itteni meleg levegő miatt sokkal nagyobb a mennyezet/födém felé a hőveszteség. A helyiséget mindaddig kell fűteni, amíg a mennyezeti rétegződés a tartózkodási zónáig le nem „nyúlik”, és megérezzük a meleg levegőt. Komfort szempontjából a legrosszabb. Lábunk körül hűvös a levegő, fentebb melegebb.

 

Hőmérsékleti rétegződés a helyiségen belül

(A gázkonventoros fűtés is ezért gazdaságtalan, hiába működnek egész jó tüzeléstechnikai hatásfokkal a mai gázkonvektorok. Nagyon forró levegőt állítanak elő ugyanis, így még nagyobb a légrétegződés és a födém hővesztesége.)

- kisebb a radiátor mögötti fal hővesztesége, ugyanis ennek mértéke a külső és belső hőmérsékletkülönbségtől függ.

 

- jobb komfortérzet a folyamatosan meleg/langyos radiátorok miatt, ugyanis mérsékli a hideg falfelületek, ablakok „hidegbesugárzását” . Ezáltal akár a folyamatosan meleg radiátorok mellett a helyiséghőmérséklet lejjebb is vehető azonos komfort mellett.

 

- kisebb a túlfűtés esélye: amikor a helyiség hőmérséklete eléri a kívánt értéket, akkor a szobatermosztát leállítja a kazánt vagy a termosztatikus szelep elzárja a radiátort. Ekkor a radiátorban lévő meleg víz még mindenképpen leadja a hőenergiáját, azaz lehűl, és itt nem mindegy, hogy ez az energia mennyi.  Magas hőfok mellett ez a hő tovább emeli a szoba hőmérsékletét, annak ellenére, hogy minden beavatkozó elem már letiltotta a fűtést. Az így jelentkező túlfűtés fölösleges energiaveszteséget okoz.

 

Alacsony hőmérséklet a kazán szempontjából:

 

- kisebb készenléti veszteség

- kisebb füstgázveszteség

- nagyobb a kondenzáció esélye. Kondenzációs kazánnál éppen ez a cél, viszont hagyományos kazánoknál kerülendő a kondenzáció, ezért 50-55 °C alatti előremenő vízhőfokot nem ajánlott beállítani.

 

Egyéb szempontok:

- alacsony fűtővíznél kisebb az elosztási veszteség is, azaz amíg a kazánból a melegvíz elér a radiátorig. Addig ugyanis lépten-nyomon lead a hőenergiájából, tehát mindent fűt, ahol csak elhalad a vezeték. Amennyiben lakáson belül van a vezeték kiépítve, úgy a lakás/ház összesített hőveszteségét ugyan nem növeli, hiszen ez a hő is hasznosul, csak éppen nem ott és nem akkor, ahol akarjuk.

 

Fűtővíz hőmérséklet és a szabályozás függősége

Magas fűtővíz esetén, a fent már említettek miatt, túlfűtés alakul ki a kazán kikapcsolása után. A hőmérséklet akár több fokot is ingadozhat.

A modern (kondenzációs) kazánok vezérlői már nem csak egy ki/be kapcsol jelet adnak a kazánnak, hanem tájékoztatják a kazánt a kívánt és a tényleges helyiség hőmérsékletről, így ahogy közelítjük a kívántat, úgy veszi vissza a kazán az előremenő hőmérsékletét. Ideális esetben ki sem kapcsol a kazán, pusztán leszabályoz arra az éppen minimális szintre, ami pontosan fedezi a pillanatnyi hőveszteséget. Így teljesülhet a második bekezdés idealitása.

Sokan gondolják, hogy így viszont folyamatosan megy a kazán és a szivattyú, ami csak többlet villamosenergia fogyasztást okoz. Ez részben igaz, de a mai szivattyúk már olyan keveset fogyasztanak, hogy ez teljes mértékig eltörpül az említettek mellett. A kazán sem fog jobban elhasználódni, sőt a folyamatos hőmérséklettartás kevésbé terheli a kazánt mint a ki-be kapcsolgatás. Gondoljon csak bele: a hideg kazántest felmelegszik, majd lehűl, felmelegszik majd ismét lehűl. Az állandó hőmérséklet változás és az ezzel járó hőtágulások sokkal jobban igénybe veszik a szerkezetet. A hagyományos kazánoknál és a gázkonvektoroknál hallani azt a bizonyos "kattogást, ropogást" kikapcsolás után. Az nem más, mint a különböző mértékben hűlő, zsugorodó fémek és alkatrészek hangjai.

 

Összefoglalás:

A kazántól függően célszerű a lehető legalacsonyabb fűtőviz beállítást használni, emiatt érdemes időjáráskövető szabályozót alkalmazni. Ha pedig erre nincs lehetőség, akkor legalább kézzel kell állítani a hőmérsékletet, alacsonyabbat az átmeneti időszakokra és magasabbat hidegebb időkre.

vissza