Kapcsolat

Üzemeltető:
EnerGép - Energetika, Épületgépszet

Telefon:
+36/30 522-66-43

E-mail:
info(kukac)energep.hu

Termosztatikus szelepek

 

Evidensnek és sokszor már közhelyesnek tűnhet a dolog, viszont a megtakarítás nem csak abból áll, hogy felszereltetjük a radiátorokra...

Miért is kell a termofej? 

Amennyiben radiátoros fűtése van, úgy elengedhetetlenül fontos  a radiátor szabályozása.

Hogy miért?

Azért, mert szabályozás nélkül a túlfűtés vesztesége minden esetben jelentkezik.

De hogyan is lehet túlfűtés?

Például úgy hogy egyszerűen otthon van a család. Minden személy ~80-100 Watt hőenergiát termel az aktivitástól függően. Amennyiben egy szabályozatlan radiátorral ellátott szobában 2-3 fő tartózkodik, akkor máris 240-300 Watt teljesítménnyel túl is fűtöttük a szobát. Jobb esetben pont ebben a helyiségben van a szobatermosztát, így a kazán kikapcsol. De általában ebből csak egy van (esetleg kettő), így csak azok a szobák vannak védve a túlfűtéstől, ahol a központi szobatermosztát van.

És, hogy miért baj a túlfűtés?

Valaki azt is gondolhatná, hogy ez éppenséggel jó, még jól is eshet a melegebb szoba, és ez nem többletfűtéssel valósul meg, tehát többlet költsége sincs.

Ez igaz is, de csak hozzáállás kérdése, hiszen a fel nem használt energia a legnagyobb megtakarítás. Valóban nem kerül többe ilyenkor a fűtés, de kevesebbe sem, és ez a lényeg.

Mit csinál a termofej?

A fent említett túlfűtés esetén automatikusan elzárja a fűtést, mindaddig, amíg a szoba vissza nem „hűl” a kívánt szintre. Ugye milyen hihetetlen? A termofej nem csak egy egyszerű szelep, mint sokan hiszik, hogy kinyitom, meg elzárom, esetleg középen tartom valahol. Ez egy teljes értékű automatikus szabályozó elem. Amennyiben beállítom pl.: 3-as állásra, az a legtöbb esetben ~20°C –nak felel meg, akkor a termofej ezt az értéket próbálja tartani. Ha melegebb van elzár, ha hűvösebb kinyit és várja, hogy a melegvíz a radiátorba tóduljon.

 

Napenergia hasznosítás?

A termofejet szokás napenergia hasznosító eszköznek is nevezni. Nem is hinné az ember, hogy egy ilyen egyszerű szerkezet miket tud. Az elve a következő: ha a helyiségbe besüt a nap, akkor valamelyest megemeli a helyiség hőmérsékletét még a leghidegebb téli napokon is, de leginkább átmeneti időszakban. A napsugárzásnak ugyanis energiatartalma van, amely becsapódva a szoba padlójára hővé alakul. Nem kell több °C-ra gondolni, elég 0,5 °C is (ez is 2-3 % fűtési energiamegtakarítást jelent). A helyesen beállított termofej ilyenkor elzár, vagy legalábbis fojt a fűtővíz tömegáramon, azaz visszaveszi a fűtési teljesítményt. A különbözetet pedig a nap pótolja. Tehát a fűtés helyett a nap dolgozik nekünk és melegít. Így válhat a termofej napenergia hasznosító szerkezetté.   

 

Összefoglalva

Be kell állítani a kívánt hőmérsékletet a termofejjel és más dolgunk nincs is. Legfeljebb annyi, hogy el kell fojtani magunkban azt a késztetést, hogy hidegérzet esetén maximumra csavarjuk a termofejet. Hiszen pont ugyanúgy fog dolgozni a radiátor akkor is, ha csak egy osztásnyit tekerek fel (~ 1°C)-ot és így megadjuk a lehetőséget arra, hogy amennyiben elértük ezt a hőmérsékletet és már nem is fázunk, akkor a termofej automatikusan elzárjon.  

vissza